Sistemi za filtriranje vode i filteri za vodu

Kad spomenete  filter za vodu, još uvijek će  dosta ljudi reći kako nama u HR to ne treba jer imamo dovoljne količine zdravstveno ispravne vode iz slavine i da su dodatni filteri nepotrebni. No, je li to zaista tako?  Za dovoljne količine se možemo složiti ali s obzirom na sve češća onečišćenja vode kojima svjedočimo, možemo li biti sigurni u svakom trenutku kakvu vodu pijemo? Umjesto odgovora na ovo pitanje donosimo citat iz Izvještaja o zdravstvenoj ispravnosti vode u RH za 2018.-tu godinu ( HZZJZ): 

."Voda se nakon crpljenja, a prije distribucije potrošačima, obrađuje gdje je potrebno, a obvezna je provedba dezinfekcije kako bi se osigurala mikrobiološka ispravnost vode za ljudsku potrošnju. Neki JIVU-i ne rade monitoring izvorišta kako je Zakonom popisano, dok ga neki rade u obimu većem nego je Zakonom propisano. Lokalni vodovodi s javno-zdravstvenog aspekta predstavljaju najveći rizik jer se voda potrošačima isporučuje bez ikakve obrade, a često i bez dezinfekcije. Od 539 uzoraka uzorkovanih u lokalnim vodovodima njih 285 bilo je zdravstveno neispravno (52,9%), a najčešći razlog neispravnosti bilo je mikrobiološko onečišćenje pri čemu je 267 uzoraka (49,5%) bilo mikrobiološki neispravno."

Ukoliko se odlučimo na kupovinu flaširane vode, ona podrazumijeva:

  • svakodnevni fizički angažman
  • svakodnevni trošak
  • minimalne količine, najčešće dovoljne samo za piće.

Što je s kuhanjem, tuširanjem, potrebom za većom količinom čiste vode u trenutku? Sigurnost nećemo ni spominjati. 

Voda iz gradske mreže je u većini slučajeva zdravstveno ispravna. Međutim, u toj vodi se nalaze i supstance čije dugotrajno unošenje u organizam može dovesti do zdravstvenih problema. Osim CaCo3, vapnenca ili kamenca, koji uzrokuju naslage kako u našim instalacijama i perilicama, tako i u našem organizmu, što je daleko opasnije, tu su sve prisutniji teški metali koji se talože i deponiraju u bubrezima, utrobi, kostima i mozgu.

Sistemi za filtriranje su nezaustavljiva prepreka za štetne tvari kojih ima u vodi iz vodovodne mreže. Prvenstveno mislimo na klor, kamenac, teške metale, mutnoću, bakterije (ako se pojave), a zatim i sve ostalo. Voda iz vodovoda je "dobra", mi to moramo vjerovati i podržavati kroz plaćanje računa, svakodnevnu brigu o svom okolišu i stalnim informiranjem. Ista ta voda, tretirana kroz sistem za filtriranje, je zdravija i ne opterećuje organizam beskorisnim, ili u nekim slučajevima štetnim tvarima. Ugradnja filtera ili sistema za filtriranje je isključivo individualna odluka svake osobe, što u ovo vrijeme  definitivno nije trend nego potreba.

Ostaje nam da se sami zaštitimo, kao i u ostalim segmentima našeg života. Ugrađujemo blindo vrata, plaćamo životna osiguranja, stavljamo multi-lok sisteme i alarme, kupujemo vodu za piće ili filtere za vodu, pratimo djecu u školu i …., sve češće čitamo osmrtnice nama dragih ljudi, s kojima smo do jučer jeli, pili i udisali iste tvari. Vrlo često je uzrok smrti bolest s tri slova, a ne zove se čir. Na nama živima je da pogađamo je li to od zraka, hrane ili vode. Možda nekad i pogodimo, ali valjda ne na svom primjeru. Zrak ne možemo birati. Hranu i vodu - DA!

Neka čista voda bude Vaš i naš izbor!

Tu prije svega mislimo na filtere sa reverznom osmozom (RO). Primjenjuju se na bilo kom mjestu gdje je upitna kvaliteta ulazne vode, a voda nakon prolaska kroz uređaj je vrhunski čista i zdrava. Sistemi u potpunosti otklanjaju kamenac, klor, teške metale 96-99 %, organska jedinjenja, mutnoću, bakterije i viruse. Istovremeno, ostvaruje se značajna financijska ušteda.

Od ostalih srodnih uređaja možemo izdvojiti ionske izmjenjivače, UV lampe velikih protoka, za kemijsku i mikrobiološku zaštitu cijelih objekata. Pored navedenog, u ponudi Ecofrienda su mehanički filteri, filteri sa aktivnim ugljenom, filteri za perilice i filteri za tuš