Česta pitanja

1. Što je obrnuta osmoza i za što se koristi?

Obrnuta (reverzna) osmoza, također poznata i kao hiperfiltracija je najsavršeniji proces filtracije uopće. Ovaj proces omogućuje odstranjivanje najsitnijih čestica iz vode. 
Obrnuta osmoza se koristi za pročišćavanje vode i odstranjivanje anorganskih minerala, soli i ostalih nečistoća u svrhu poboljšanja izgleda, okusa i ostalih svojstava vode. Tako dobivamo najkvalitetniju vodu koja zadovoljava i najzahtjevnije specifikacije koje postoje.

2. Koji su počeci obrnute osmoze?

Godine 1962. Vlada Sjedinjenih Država osniva prvi pogon obrnute osmoze koji proizvodi 1.000 galona čiste vode dnevno. Danas, postoji više od 3000 velikih pogona obrnute osmoze za pročišćavanje, a svaka od njih proizvodi više od milijun galona pitke vode svakog dana. 1991. vojska Sjedinjenih Država kupuje 8.000 velikih membrana za pročišćavanje vode za svoje mobilne trupe u Pustinjskoj oluji. Godine 1993. Vlada SAD-a kupuje još 6.300 velikih membrana za pročišćavanje plavne vode na teritoriju Srednjeg Zapada u SAD.

3. Možete li pojasniti osmozu?

Pretpostavimo da je membrana polupropusna, te da dozvoljava prolaz vode kroz nju, dok ne dopušta prolazak za otopljene soli. Postavite membranu između dva odjeljka u spremnik . Zatim postavite otopinu soli u jednoj polovici spremnika i čistu vodu u drugu polovicu. Sada temeljno znanstveno načelo dolazi do izražaja. Dakle, dvije tekućine s različitom koncentracijom će pokušati doći do ravnoteže u istom sustavu (tj. ista koncentracija kontaminanata) s obje strane membrane. Jedini način za to je da čista voda prođe kroz membranu na stranu gdje se nalazi slana voda u pokušaju postizanja ravnoteže. Taj proces naziva se osmoza.

4. Što je sustav obrnute osmoze za kućanstvo?

RO sustav je sustav pitke vode za kućanstva koji koristi princip obrnute osmoze kako bi uklonio 95-99% mineralnih i kemijskih kontaminanata koji se nalaze u vodi sa slavine. Ovi proizvodi pružaju vam kvalitetnu vodu uz praktičnu primjenu sa slavine postavljene na vašem sudoperu.

5. Po čemu se razlikuje obrnuta osmoza od običnog filtera za vodu?

Kako bi se odvojile čestice nečistoća i sedimenta iz vode, obični filtri za vodu koriste mreže. Obrnuta osmoza koristi polupropusnu membranu koja otklanja ne samo čestice već i veoma visok postotak rastvorenih zaprljanja iz vode sa slavine, molekulu po molekulu.

6. Što je membrana i kako funkcionira?

Membrana se sastoji od nekoliko tankih slojeva ili traka tanke opne koji su zajedno prešani i uvaljani u spiralu oko konfiguracije plastične cijevi (također je poznata kao kompozitna tanka prevlaka ili TFC membrana). Materijal membrane je polu-propusan, a ona omogućuje da molekule vode prođu kroz nju dok djeluje kao prepreka za otopljene tvari (npr. mineralna kemijska zaprljanja). Kada voda prolazi kroz membranu, molekule prodiru u membranu, vršeći svoju funkciju oko spirale prikupljajući čestice vode u centar cijevi. Preostali kontaminanti se koncentriraju i ispiru s površine membrane u odvod.

7. Što je stvarni proces RO sustava za kućanstvo?

Voda iz slavine prvo prolazi kroz filter (1) od 5 mikrona kako bi se uklonile nečistoće, hrđa i ostali sedimenti. Voda tada prolazi kroz karbon-blok filter (2) koji uklanja do 98% klora i organskih kemikalija. Sljedeći stadij procesa je filter (3), 1 mikronski sedimentni filter ili blokirajući ugljični filter za filtriranje više kemijskih spojeva i otopina. (4) Membrana obrnute osmoze (TFC), koja  odvaja 95-99% otopljenih zaprljanja iz molekule vode. Kontaminanti se zatim izbacuju kroz odvod. Sljedeća faza procesa RO sustava je mali ugljeni filtar (5) koji uklanja preostale tragove kemikalija, okusa i mirisa. 
Voda nastala u procesu obrnute osmoze se odlaže u spremnik zapremine od 3,2 galona (6). Unutar spremnika se nalazi gumena dijafragma u obliku balona, sa zračnim potiskom od 0,55-0,69 bari. Kako se spremnik puni, tlak zraka se povećava i potiskuje vodu van kad je slavina otvorena. Zadnji element sustava serije je ulaštena kromirana slavina (7). Instalira se na kuhinjskom radnom stolu ili sudoperu. U pitanju je ventil s dvostrukim djelovanjem koji služi za prekidanje protoka (napunite čašu, držite ručku ka dolje) ili kontinuiranog protoka vode (napuniti posudu za kavu, podignite ručicu gore).

8. Hoće li reverzna osmoza ukloniti natrij iz vode?

Reverzna osmoza je prvobitno bila osmišljena da preradi morsku vodu u pitku za američku mornaricu. Idealna je za sve one koji se nalaze na dijeti s niskim postotkom natrija.

9. Da li obrnuta osmoza uklanja bakterije Kriptosporodijuma?

DA!  Membrana obrnute osmoze ima pore znatno manje od veličine bakterije i virusa, pirogenih ili kriptosporodijum parazita. Pravilnom primjenom, membrana će ukloniti sve mikroorganizme iz vode sa slavine i proizvesti sterilno čistu vodu.

10. Kakvog je okusa pitka voda dobivena ovim procesom?

Okus vode ovisi izvorno o količini zaprljanja vode iz slavine. Ako se ukloni 95% otopljenih minerala i kemikalija, voda obrnute osmoze može imati okus destilirane vode (bez minerala), flaširane vode (nizak postotak minerala), odnosno prirodne izvorske vode (umjeren sadržaj minerala).

11. Kako će vode iz ovog uređaja utjecati na miješana pića?

Budući da reverzna osmoza otklanja nevidljiva zaprljanja koja kvare aromu, na taj način omogućuje prirodnom okusu vašeg pića da dođe do izražaja. Moći ćete koristiti manje kave i istovremeno imati punu aromu. Koncentrirana pića kao što je sok od naranče će imati pikantniji, osebujan okus. Vjerojatno ćete konzumirati i više vode, budući da je mnogi ljudi piju sa sodom, instant-sokovima, koncentriranim sokovima, pivom, te kao alternativu za vodu lošeg okusa iz slavine. Također, eliminira većinu kalcija koji nastaje na kapalici aparata za spravljanje kave, te time nema potrebe za čestim čišćenjem. Više nećete naći bijelu skramu na unutrašnjosti posuđa kojeg ćete koristiti za prokuhavanje vode.

12. Zar ljudima nisu neophodni minerali koji budu uklonjeni iz vode?

Većinu minerala koje unosimo, unosimo ih iz hrane koju jedemo. Samo vrlo mali postotak dolazi iz vode koju pijemo.

13. Gdje se instalira sustav za pitku vodu?

Sustav se obično instalira ispod sudopera.

14. Može li se Ecofriend sustav spojiti na dodatnu slavinu?

Potreban je T-razvodnik 1 / 4 cola i cijevi da bi se voda dovela do hladnjaka ili dodatne slavine ne duže od 3 metra.

15. Koji čimbenici utječu na količinu i kvalitetu proizvedene vode?

Postoje četiri glavne varijable koje bi trebalo uzeti u obzir:

  • TLAK Što je veći tlak vode, bolja je i kvaliteta i količina proizvedene vode. Vodeni tlak od 4,14  bari je idealan. Tamo gdje nije dovoljan postojeći tlak ovi uređaju mogu da sadrže pumpu koja može osigurati dobar tlak vode.
  • TEMPERATURE 24,5°C  je idealna temperatura vode za obrnutu osmozu. Voda s temperaturom od 5°C će za pola usporiti proizvodnju RO vode u usporedbi s temperaturom vode od 24,5°C. Maksimalna preporučena temperatura vode je 29,5°C.
  • UKUPNE OTOPLJENE TVARI (TDS) Što je veća količina minerala otopljenih u vodi, manja je količina proizvedene vode. Visoka razina UKUPNIH OTOPLJENIH TVARI može biti prevladana uz pojačani tlak vode.
  • MEMBRANE Različite membrane imaju različite karakteristike. Neke proizvode više vode od drugih, neke imaju bolja svojstva pri uklanjanju zaprljanja, neke su otpornije na kemijsko djelovanje što rezultira dužim vijekom trajanja. Ecofriend sustavi sadrže TW30-1812-80 Thin Film Composite (TFC-tanka kompozitna opna) membranu koja  ima najbolje od navedenih karakteristika i smatra se za jednu od najboljih membrana na svijetu.

16. Koliko vode Ecofriend sustav proizvodi?

U idealnim uvjetima, procjenjuje se da TW30-1812-80 TFC membrana proizvodi 300 litara vode po jednom danu (80 gpd na 5,5 ~ 6,8 bar). U prosječnim uvjetima, potrošač može očekivati 100-150 litara proizvedene vode dnevno. Ali to je još uvijek puno vode za prosječno kućanstvo koje je koristi za piće i kuhanje.

17. Može li se količina proizvedene vode povećati?

Postoji nekoliko načina:

  • Tijekom noći, napunite bokal vodom iz spremnika. Što brže praznite spremnik ubrzava se proizvodnja vode. Do jutra spremnik će biti napunjen svježom vodom.
  • Može se dodati druga membrana. Dodatna membrana je potrebna kako bi se udvostručio kapacitet Ecofriend  sustava.

18. Koja je garancija Ecofriend sustava?

Ecofriend sustav (bez filtera) ima garanciju jednu godinu za materijal i izradu. Svi neispravni dijelovi će biti besplatno zamijenjeni unutar prve godine. Membrana ima procijenjeno jednogodišnje jamstvo.

19. Kakav je raspored za održavanje Ecofriend sustava?

Tri pred-filter uloška bi trebalo mijenjati svakih 6 mjeseci. Prvi je 5 mikrona sedimentni uložak. Drugi je ugljikov uložak. Treći filter je 1 mikronski  sedimentni filter (neki sustavi sadrže ugljeni filter.) Ako ne promijenite uložak svakih 6 mjeseci postoji mogućnost da klor uništi membranu.

20. Kada bi trebalo mijenjati membranu?

Jedan od pokazatelja je postupno smanjenje proizvodnje vode uzrokovane raslojavanjem minerala i soli na površini membrane. Drugi je postupno pogoršanje kvalitete vode koja se proizvodi. Možete primijetiti drugačiji okus ili više bijele skrame u posudi ili u vodi koja se kuhala. To bi moglo značiti da membrana obrnute osmoze zahtijeva zamjenu.

Zašto je voda tvrda?

Voda za piće za sanitarnu i tehnološku uporabu, koja dolazi iz vodovoda ili vlastitog vodocrpilišta, može biti osobito tvrda, točnije može imati visoku koncentraciju soli kalcija i magnezija. Taloženjem, ove soli stvaraju naslage na grijačima za vodu, slavinama, perilicama, zubarskim stolicama i sl., smanjujući ili potpuno zaustavljajući protok vode. To uzrokuje značajno povećanje troškova.

Kako se voda omekšava i je li ispravna za piće?

Kada voda prolazi kroz masu koja se nalazi u omekšivaču dešava se proces ionske izmjene, pri kojoj se ioni kalcija mijenjaju s ionima natrija, koji ne nanosi štetu instalacijama i ljudskom organizmu. Masa se automatski regenerira nakon zasićenja svakih par dana i tom prilikom nakupljeni kamenac odlazi u kanalizaciju ili drugi predviđeni odvod. Voda je nakon omekšavanja ispravna za piće.

Instalacija, održavanje i servis uređaja?

Omekšivač vode se instalira na ulazu vode u objekt. Ugrađena oprema mora biti zaštićena od smrzavanja, vlage i toplote. Omekšivači vode se ne ugrađuju u šaht, van objekta, ili u prostorijama gdje nema dostupnih instalacija kao što su priključak za struju 220V, odvod u kanalizaciju i pristup dolaznoj vodi. Redovno održavanje u većini slučajeva nije potrebno, jer su uređaji automatizirani, samo je obvezna nadopuna tabletirane soli. Potrošnja soli ovisi o potrošnji vode i ulaznoj tvrdoći vode, ali je taj trošak u odnosu na prednosti koje donosi zanemariv.