Znate li da su konvektori najpovoljnije grijanje na struju?

21.11.2022 Svijet grijanja

Grijanje na struju je najčešći oblik grijanja u domaćinstvima. Iako postoje i drugi oblici grijanja, kao što je grijanje preko raznih peći ili preko plina i lož ulja, nekako su naša domaćinstva, uglavnom, orijentirana na grijanje na struju tijekom zimskih mjeseci.



Prilikom odabira uređaja za grijanje Vašeg doma jako je važno uzeti u obzir sve parametre. 

Kako odabrati idealno grijanje na struju?

 

Potrebno je odabrati uređaj koji osim čimbenika ekonomičnosti u sebi sadrži i zdravu komponentu, koja je, na kraju krajeva i presudna jer malo tko bi izabrao uređaj koji djeluje loše na zdravlje.
Nekoliko je uređaja za grijanje na struju koje možete uzeti u obzir kao opciju ali treba znati da su razlike u tim dvjema najbitnijim čimbenicima, zdravlje i ušteda, velike.


Vrste uređaja za grijanje na struju su:

  • Klima uređaji i/ili klima inverteri
  • Razne električne grijalice
  • Uljne električne grijalice, radijatori
  • Termo akumulacijske peći (TA peći) te
  • Konvektori i konvektorski radijatori


Klima uređaji mogu biti klasični ili noviji modeli, inverteri, kod kojih je trošak električne energije manji od ovih običnih klima uređaja. No, odabrati klima uređaj kao Vaš idealan uređaj za grijanje tijekom zimskih mjeseci i nije toliko dobra odluka. Osim što isušuju zrak u prostoriji, veliki nedostatak klima uređaja je taj što ne uspijevaju zagrijati cjelokupnu površinu. S obzirom na to da im je vanjska jedinica izložena vremenskim (ne)prilikama tijekom jakih mrazeva nije neobično da se ista zamrzne. Ako se to dogodi, od grijanja nema ništa.
Električnih grijalica ima na desetke vrsta, raznih veličina i jakosti izraženih u kilovatima. Nedostatak im je ogromna potrošnja električne energije i iznimno su opasne ako se ostave upaljene i bez nadzora odraslih osoba u prostoriji. Poznati su slučajevi gdje su upaljene električne grijalice bez nadzora bile glavni krivac ljudskih tragedija ili ogromnih materijalnih šteta.

TA peći otkrile su svoj nedostatak već po prvom dospijeću računa za električnu energiju netom nakon su se počele koristiti u domaćinstvu. Bez obzira bile one najslabije, od 1,5 kW ili kolosalne od 7 kW, električna energija koja je potrebna kako bi se ugrijali teški blokovi od magnezitne opeke je ogromna. Računi za električnu energiju tijekom zimskih mjeseci u domovima koji se griju na TA peći su zahtjevan dio kućnog proračuna.


Konvektori i konvektorski radijatori su jedini uređaji za grijanje na struju koji zadovoljavaju oba čimbenika prije spomenuta uz još jednu prednost. Naime, blagotvorno djeluju na zdravlje ukućana ne isušujući zrak te ne crpe kućni budžet jer ne povećavaju potrošnju električne energije ni približno u tolikoj mjeri kao gore nabrojani uređaji. Samim time možemo zaključiti da je upravo grijanje na konvektore najjeftinije grijanje na struju.
Spomenuli smo i prednost koju imate ako koristite konvektore kao uređaje za grijanje tijekom zimskih mjeseci. Tu prednost ostvarujete ako koristite Atlantic konvektore i konvektorske radijatore, a evo i zašto.

Atlantic konvektori i Atlantic radijatori

Naime, Atlantic konvektori i Atlantic radijatori su posebno koncipirani kako biste izvukli maksimum snage uz minimum potrošnje.
U sebi sadržavaju elektronski termostat koji registrira promjenu temperature od 0,10C i koji putem sonde provjerava temperaturu u prostoriji svakih 40 sekundi. To je još jedan od načina na koji Atlantic konvektori pospješuju uštedu energije i po čemu se razlikuju od običnih konvektora s mehaničkim termostatom.

Također, posjeduju mogućnost programiranja rada konvektora te u sebi sadrže automatsku zaštitu u slučaju pregrijavanja.

Zahvaljujući efikasnoj i ravnomjernoj raspodijeli topline u domu, Atlantic konvektore krasi još jedna prednost, a ta je da u veoma kratkom vremenskom razdoblju dosežu traženu točku zagrijavanja koja se ne gubi u prostorijama.
Ne treba zaboraviti i to da posjeduju Class II i IP24 zaštitu s dvostrukom električnom izolacijom koja osigurava maksimalnu sigurnost i zaštitu samog korisnika uređaja.

Ponudu Atlantic konvektora i Atlantic radijatora možete pogledati na našoj stranici.

Vidi ponudu