Koja je idealna temperatura u dječjoj sobi?

16.05.2021 Svijet grijanja

Novorođene bebe upravo su izašle iz sigurnosti i zaštićenosti majčine utrobe u grubi svijet, gdje ništa nije pod kontrolom. Majčino tijelo osiguravalo je bebi udobnost cijelo vrijeme.

Međutim, kada beba jednom dođe, potrebno je paziti da temperatura sobe u kojoj će beba biti nije samo ugodna, već i sigurna.

Mnogi stručnjaci preporučuju da je temperatura sobe u kojoj je smještena beba održava između 18-22 ° C (razlikuje se prema vremenskim uvjetima, naravno).

Pregrijavanje može povećati rizik iznenadnog sindroma smrti dojenčadi (SIDS) kod beba do prve godine života.

Iako većina spavaćih soba nemaju vlastite termostate, unutarnji termometar može vam pomoći pratiti temperaturu sobe.

Pravilo kojeg se dobro držati je da je temperatura u sobi dobra ako je vama ugodno kada ste lagano odjeveni. Ako vam je prehladno, u tom slučaju je hladno i bebi. I obrnuto.

Evo nekoliko savjeta kako bi vašoj bebi bilo sigurno i udobno dok spava

Pazite na znakove pregrijavanja. Ako primijetite znojenje, vlažnu kosu, rumene obraze, toplinski osip, brzo disanje i/ili nemiran san, bebi je možda prevruće.

Vašem djetetu za miran san dovoljna je pelena, body, pidžama i po potrebi lagana vreća za spavanje (ljeti kada su temperature visoke može spavati i bez pidžame).

Ne preporučuje bebi stavljati kapicu na glavu za spavanje, možda samo na kratko nakon pranja kosice i glavice. Važan pokazatelj je djetetovo ponašanje. Ako je bebica nemirna, znači da joj je bilo prevruće.

Izbjegavajte previše slojeva odjeće i pokrivača. Vreće za spavanje i dekice, mogu uzrokovati pregrijavanje bebe i povećati rizik od SIDS-a. Vreća za spavanje s patent zatvaračem je sigurna opcija ako osjetite da je potreban dodatni lagani sloj preko pidžame. Budite posebno oprezni ako je beba bolesna. Ako beba ima groznicu, dodatni slojevi povećati će njegovu tjelesnu temperaturu.

Ispraznite krevetić. Maknite mekanu posteljinu ili predmete iz bebinog krevetića barem do prve godine života. To uključuje plišane životinje, deke, jastuke, prekrivače i ostale nepotrebne stvari. Ako smatrate da morate upotrijebiti deku, koristite laganu, prozračnu deku.

Idealan odabir za dječje sobe 

Atlantic konvektori rade na principu konvekcije - prirodne izmjene zraka.

Zrak se pri kontaktu s električnim grijačem, zagrijava i postaje lakši te se uzdiže.

Ova pojava ima za posljedicu kruženje zraka što omogućava brzo grijanje prostorije.

Pružaju mogućnost podešavanja temperature, ali i strujanja zraka i to za svaku prostoriju, pa čak i dio prostorije posebno. Moguće ih je i programirati, pa ne morate brinuti kako ćete prvo morati zagrijati prostor kada se vratite doma.

Više je razloga zašto su  Atlantic konvektori idealni za dječje sobe, počevši od toga da su potpuno sigurni za korištenje, iako rade na struju.

Imaju zaštitu od pregrijavanja, pada napona i udara groma. Fiksirani su na zidu, pa se ne mogu prevrnuti (ne moraju biti smješteni ispod prozora).

Ne isušuju zrak, pa su odlični za djecu koja imaju problema s dišnim sustavom.

Djeca se ne mogu opeći, tako da čim vaš mališan počne veselo trčkarati okolo, imat ćete jednu brigu manje.

Spavanje je izuzetno važno u ciklusu rasta djeteta. Osiguravajući pravilnu temperaturu prostora i brigu o određenim uvjetima spavanja u sobi, vaši maleni mogu imati miran san kroz sva godišnja doba.

A kad vaša beba spava mirno, i vi ste mirniji.