MANJE KUPATILO - VEĆE UŠTEDE

Kako urediti i grijati malo kupatilo?

16.10.2021 Svijet grijanja

Malo kupatilo nikako ne mora biti nedostatak stana ili kuće jer nosi brojne prednosti.

Uz nekoliko praktičnih savjeta i najmanji prostori mogu biti funkcionalni, bez pretjeranog natrpavanja i osjećaja skučenosti. 

Malo kupatilo - manje čišćenja

Glavna prednost malog kupatila je naravno, manje površina za čišćenje. Iako pločice nisu jako zahtjevna površina za čišćenje (dovoljno ih je samo obrisati), postoje neki detalji na koje treba pripaziti pa je lakše kada je površina prekrivena pločicama manja.

Osim toga, manja kupatila često krasi i namještaj i sanitarije manjih dimenzija što je također lakše očistiti.

Za manja kupatila nije potrebna ni veoma jaka rasvjeta ili više rasvjetnih tijela što može dovesti do značajne uštede, naročito kada treba mijenjati žarulje. 

Manja kupatila se puno brže zagriju od većih prostora i ne zahtijevaju toliku količinu energije za održavanje konstantne temperature.

Ponekad je dovoljno grijati samo kratko vrijeme kako bi se temperatura održala na željenoj razini, ako se kupaonica često koristi. 

U nekim se slučajevima za male prostore niti ne predviđa grijanje pod utiskom da će ga okolini prostori dovoljno zagrijati, no temperatura bi u kupatilu treba iznositi barem 21 stupanj.

Nedostatak prostora glavna je zamjerka malim kupatilima

Iako mala kupatila mogu biti izuzetno simpatična, njima će uvijek nešto nedostajati, a to je prostor.

Naprosto nije ugodno kada sjednete na toalet, a koljeno vam pritišće zid ili perete ruke nad umivaonikom, ali morate biti skvrčeni jer vam smeta kosina u kupatilu.

Naravno, kod projektiranja kupatila uvijek treba dobro proračunati ima li uopće smisla opremati kupatilo u tom prostoru ili pristati na kompromis i izbaciti neki od elemenata. 

Prostoriju uvijek možete prenamijeniti u smočnicu ili postaviti samo wc, a za ostatak kupatila odabrati neki drugi prostor.

Ako mislite da ste ograničeni prostorom, uvijek se možete poslužiti s nekoliko trikova kod uređenja malog kupatila kako bi pametno iskoristiti sav prostor bez izbacivanja nekih elemenata.

Pametno iskoristite grijanje

Da, i mala kupatila treba grijati, naročito kada temperature padnu. Iako je nakon desetominutnog tuširanja u malim prostorima vruće, nema gorega od onoga kada se treba skinuti u hladnom kupatilu i tek tada upaliti toplu vodu.

Kod grijanja kupatila možete birati između podnog grijanja gdje nema radijatora, centralnog grijanja i grijanja na struju gdje možete birati klasične radijatore i vertikalne radijatore.

Podno grijanje je dobro ugraditi ako se ugrađuje na cijelom katu ili u cijeloj kući, no ono ne omogućuje detaljnu kontrolu nad temperaturom u malom prostoru.

Kod grijanja radijatorima, klasični horizontalni radijatori zauzimaju dosta prostorabez dodatnih funkcionalnosti osim grijanja.

Vertikalni modeli radijatora, s druge strane služe i kao grijači ručnika, a njihov letvičast izgled služi i kao ukras cijelog prostora. 

Atlantic radijator 2012 savršeno se uklapa i u najmanja kupatila, a dolazi u 3 dimenzije i 3 različite jačine grijanja. 

Za 3 m2 kupatila dovoljan vam je 300 W radijator visine 79,8 cm, za 5 m2 kupatila preporučujemo 500 W radijator visine 99,8 cm, a za malo veći prostor od 7 mnajbolji je 750 W model radijatora 2012 visine 145,3 cm.

Prednosti 2012 modela radijatora je osim uštede prostora i atraktivnog izgledamogućnost biranja intenziteta grijanja pa tako možete birati između nekoliko funkcija za brzo zagrijanje prostora, samo za sušenje ručnika, automatsko grijanje, automatsko sušenje…

I što je najbolje, Atlantic radijator možete u bilo kojem trenutku upaliti ili ugasiti što kod klasičnih sustava nije baš preporučljivo. 

I rasvjeta je bitna

Rasvjeta uvelike utječe na poimanje veličine prostora. Birajte kvalitetnu rasvjetu koja će dovoljno osvijetliti prostor bez da vas osljepljuje kada pogledate prema stropu. 

Moderna led rasvjeta dovoljno je snažna, a opet nije agresivna za manje prostore i savršena je za kupatila. Nitko ne želi da ga rano ujutro prije posla zasljepljuje jarka rasvjeta kada rutinski pere zube.  Ako vam pak rasvjeta nije dovoljno jaka, kupatilo može izgledati tamno što će ga još više smanjiti, pa razmislite i o posebnom rasvjetnom tijelu iznad zrcala. I da, zrcalo je jedan od rijetkih elemenata malog kupatila koje može biti veliko jer ćete tako dobiti iluziju većeg prostora. 

Još nekoliko savjeta za kraj

Kod opremanja malog kupatila mora se paziti na dimenzije opreme i namještaja.  Ponekad uz WC i tuš jedva da stane umivaonik u isti prostor, a da ne govorimo o ormarićima. 

No, mjesta za element ispod umivaonika uvijek ima, a dodatan prostor za kozmetikuza tuširanje možete dobiti ugrađivanjem niše u tuš.

Jarke i tamne boje ostavite za detalje, neka prevladavaju svijetle boje koje možete ukrasiti zanimljivim ručnikom ili posudama za sapun i četkice. 


Želimo vam sreću s opremanjem malog kupatila, sigurni smo da će vam Nobel asortiman koristiti kod planiranja