Kako ugrijati stan ili kuću tijekom zimskih mjeseci?

14.01.2022 Svijet grijanja

Možda ste mišljenja da nije zahtjevno ugrijati dom preko zimskih mjeseci. Dovoljno je tek upaliti konvektor ili neki drugi uređaj na koji se grijete i dom je topao.
Ako se slažete s gore napisanim, moramo Vam ukazati na činjenicu da Vam je, u tom slučaju, izdatak za račun za električnu energiju i do 30 % viši nego što bi mogao iznositi.
Pitate se kako?
Nastavite čitati ovaj tekst i saznajte na što sve trebate obratiti pozornost kako biste imali adekvatno ugrijan dom tijekom zimskih mjeseci, a u isto vrijeme da Vam se od prispjelog računa za električnu energiju ne zavrti u mjestu.

Kako pripremiti svoj dom za grijanje?

Na grijanje svog doma trebate gledati kroz nekoliko aspekata koji su svi do jednog povezani u krug koji čini kvalitetno, jeftino i ugodno ugrijan stan ili kuću.

Prije odluke koje grijanje odabrati trebate povesti računa o sljedećim stavkama:

PVC otvori

Ako ste u mogućnosti, dobro bi bilo ugraditi PVC otvore u svoj dom.
Prema nekim istraživanjima najviše topline iz domova pobjegne upravo kroz propusne otvore.
Propusnost otvora u svom domu možete jednostavno provjeriti. Postavite list papira između prozora i okvira te zatvorite prozor. Ako papir možete bez problema izvući, Vaši otvori su propusni.
Nekada davno PVC otvori nisu bili kvalitetni kao danas i bili su propusni, no danas PVC otvori imaju po pet ili šest komora ugrađenih u okvire prozora i izolacijski su više nego prihvatljivi.
Ako trenutno niste u mogućnosti izdvojiti određeni novac kako biste ugradili nove otvore, kao neko prijelazno rješenje mogu pomoći izolacijske trake koje postavite uz okvire balkonskih vrata i okvire prozora. Tako ćete donekle moći zaštiti svoj dom od gubljenja toplinske energije. Također, počnete li spuštati rolete tijekom zimskih noći, uspjet ćete održati dosegnutu temperaturu u prostorijama i nećete morati ostavljati upaljene konvektore preko noći.

Izolacija

Toplinska izolacija nekako ide ruku pod ruku s PVC otvorima. Najjeftiniji materijal za postavljanje toplinske izolacije bio bi fasadni stiropor, jednostavan materijal za postavljanje i s izvanrednim izolacijskim svojstvima. Stambeni prostor koji je obložen s toplinskom 3 izolacijom energetski je učinkovitiji i zadržava optimalnu temperaturu u domu, bez obzira na vanjske prilike.

Namještaj 

Prvo i osnovno vezano uz namještaj bio bi sam razmještaj. Namještaj ne bi trebao biti uz same otvore i ne bi se trebao naslanjati na konvektore ili druge uređaje zbog neometanog širenja topline u domu.

Ako se u Vašem domu nalazi namještaj izrađen od prirodnih materijala, isti će zadržavati toplinu koja je dosegnuta u prostorijama te se samim time smanjuje i potrošnja energije za zagrijavanje Vašeg životnog prostora.

Zavjese 

Ukrasite li Vaš dom s debljim termalnim zavjesama, uspjet ćete na dulje vrijeme zadržati optimalnu toplinu Vašeg doma.

Ne zaboravite postaviti tepihe 

Prema nekim istraživanjima oko 15 % topline potrošit ćete na grijanje podova stoga postavljanje tepiha u prostorije dolazi kao logičan korak.

Sustavi grijanja

Nakon što ste svoj dom pripremili za grijanje s gore nabrojanim stavkama, na red dolazi odabir najboljeg sustava grijanja. Kao najekonomičnije, a i najjeftinije nameće se grijanje na struju.
Imate nekoliko uređaja koje možete uzeti u obzir kao rješenje za grijanje Vašeg doma, a razlike među njima su ogromne.
Najskuplje rješenje bilo bi grijanje preko TA peći. Odabir klima uređaja kao jedinog rješenja za grijanje Vašeg doma nije najbolje jer većina klima uređaja nije u stanju ugrijati sve prostorije u domu, a kako je vanjska jedinica izložena vremenskim (ne)prilikama, tijekom hladnih zimskih mjeseci može se dogoditi da se vanjska jedinica smrzne i Vaš dom više nije ugodan za boravak.

Koji sustav grijanja izabrati, pitate se?

Atlantic konvektori kao idealno rješenje

Upravo su Atlantic konvektori i ostali segmenti iz Atlantic sustava grijanja ti koji su Vam potrebni kako biste adekvatno i ekonomski isplativo ugrijali svoj dom.
Kroz sustave Atlantic grijanja Vaš dom postaje topao i ugodan, a račun za potrošnju električne energije ostaje u podnošljivim granicama kućnog proračuna.
Atlantic sustavi grijanja ne zahtijevaju veliku početnu investiciju kao ostali sustavi grijanja te su iznimno jednostavni za ugradnju. Štede potrošnju energije od 25 pa sve do 45 %, ravnomjerno održavaju dosegnutu i željenu temperaturu u prostorijama i izuzetno su privlačnog dizajna.

Nekoliko je jedinica koje sačinjavaju sustave grijanja Atlantic:

1. Atlantic konvektori
2. Atlantic radijatori s konvekcijom te
3. Atlantic kupaonski radijatori

Cjelokupan sustav Atlantic grijanja sa svim podrobnim i iscrpnim informacijama možete pogledati ovdje, a potom nas kontaktirajte putem telefona (020) 690-732 ili na mail info@ecofriend.hr te u razgovoru s našim stručnim i ljubaznim osobljem dogovorite najbolji, najjeftiniji i najpraktičniji sustav Atlantic grijanja, idealan za Vaš dom.