TOPLA I EKONOMIČNA RJEŠENJA IZ FRANCUSKE

Kako najbolje grijati kuhinju?

16.12.2021 Svijet grijanja

Kakvo grijanje imate u kuhinji? Grijete li uopće kuhinju?

Mnogi smatraju da im grijanje kuhinje uopće nije potrebno. To opravdavaju time što se kuhinja zagrije tijekom kuhanja i pečenja i paljenja svih onih silnih kućanskih aparata.

Ili imaju peć na drva koja je ujedno i štednjak.

No, grijanje u kuhinji baš zbog čestih promjena u temperaturi uslijed kuhanja i sve one dodatne vlage u prostoriji: 

1. Mora postojati.

2.To grijanje mora biti pametno odabrano.

Kako bismo vam pomogli postići da vam je u kuhinji uvijek toplo, pa čak i za onih noćnih bosonogih posjeta frižideru, našli smo odgovore na sva pitanja koja bi vas mogla zanimati o grijanju kuhinje.

1. Gdje postaviti grijanje u kuhinji?

Svaka kuhinja je drugačija, ima drugačiji raspored stolova, stolica i kuhinjskih elemenata pa ćete grijanje postaviti tamo gdje će biti najučinkovitije.

Uobičajeno mjesto za grijanje

Standardno mjesto za radijator u svakoj kući je ispod prozora. Razlog zašto je većina radijatora ispod prozora je taj što je u vrijeme postavljanja prvih radijatora kroz prozore itekako puhalo.

Strujanje hladnog zraka izvana kroz prozor plus grijanje ispod prozora osigurali su cirkuliranje toplog zraka cijelom prostorijom.  

Danas nam kroz prozore naravno toliko ne puše pa imamo tu slobodu da grijanje postavimo gdje god nam odgovara. Samo treba odabrati pravi zid.

Na koji zid staviti grijanje u kuhinji?

Rekli smo da samo trebate odabrati zid. Da, ali pravi.

Dobro bi bilo kada biste uređaj za grijanje stavili dovoljno daleko od namještaja i naravno, daleko od bilo kakvih zavjesa.

Razlog za to je što namještaj može usmjeravati toplinu u krivom smjeru.

To piše i u uputama koje primite prilikom kupnje bilo kojeg radijatora ili konvektora - koje sigurno niste pročitali 

2. Koja je najbolja temperatura za grijanje kuhinje?

Prosječna preporučena temperatura za svaku prostoriju u kući se razlikuje:

  • Za spavaću sobu je 16-18 stupnjeva.
  • Za dnevni boravak je 19-22 stupnjeva.
  • Za kupaonu je 21-23 stupnjeva.
  • Za kuhinju je 16-21 stupnjeva.

Kako biste kuhinju zagrijali na željenih 21 stupanj  bez da imate veliku potrošnju struje, morate pravilno izabrati jačinu uređaja za grijanje.

A kada to znate možete odabrati uređaj koji će kuhinju  lijepo zagrijati.

Grijanje kuhinje je specifično zato što temperatura nije stalna tj. može naglo narasti usljed kuhanja i pečenja.

Zato je uvijek dobra ideja pametno grijanje, grijanje koje ima toplinske senzore koji se uključuju ili isključuju s obzirom na očitanje senzora. Idealan uređaj za to je Atlanticov Solius koji očitava temperaturu prostorije svakih 30 minuta.

3. Grijanje kuhinje pomoću radijatora ili konvektora?

Kada ste se već jednom odlučili za pravi izvor grijanja u kuhinji, a to je električno grijanje sigurno vam se nameće pitanje - treba li koristiti konvektor ili radijator.

Konvektor u kuhinji

Atlantic konvektori su inovativni i ekonomični uređaji koji ne isijavaju toplinu kao klasični radijatori već rade na principu konvekcije, tj. prirodne izmjene zraka.

Teorija po kojoj rade je ta da uređaj grije zrak na dnu prostorije te se topli zrak diže do stropa pošto je lakši i tada se postepeno hladi i spušta na pod. Pošto je konvektor indirektni tip zagrijavanja, željena temperatura prostorije ostvaruje se na sredini, tamo gdje nam je i najviše potrebna.

Radijator u kuhinji

Za razliku od konvektora, radijatori isijavaju toplinu i rade na principu direktnog oblika grijanja.

Atlantic električni radijatori nešto su drugačiji od plisnkih radijatora . Razlikuju se od klasičnih električnih radijatora (pogotovo od onih gusjenica iz Drugog svjetskog rata i ostalih grijalica-sijalica) jer griju istovremeno na principu konvekcije i isijavanja. Baš kao što grije i Sunce.

4. Koliko troše električni radijatori i konvektori i jesu li “eco-friendly”?

Potrošnja konvektora i radijatora se značajno razlikuje, a najviše ovisi o proizvođaču. Naime bitno je da imaju najbolji omjer grijanja i potrošnje energije kako bi bili isplativi.

Konvektori su dizajnirani na ideji maksimalne uštede energije i ekonomičnosti. Jedini energent kojeg koriste je struja (220V) i variraju u snazi potrošnje od 500W do 2000W ovisno o tome koliko veliki prostor trebaju zagrijati.

Grijanje na struju neopravdano je na lošem glasu kao najskuplje. To ste možda čuli od nekoga tko koristi stare električne radijatore i grijalice.

Električno grijanje sa sobom donosi niz prednosti. Ono je, za razliku od svih drugih nabrojenih grijanja u potpunosti podređeno korisniku.

Uz to, svi uređaji u skladu su s EU direktivama o uštedi energije tako da će vaš džep sigurno biti puniji uz pametno odabrano grijanje.

5. Hoće li uređaj odgovarati stilu kuhinje (dizajn i tehnologija)?

Kada dođu hladni dani potrebno je razmišljati o načinu grijanja u kući. Jedan od bitnih elemenata je sam izgled ili dizajn uređaja koji grije prostor. Naime u današnje vrijeme su kuhinje specijalno dizajnirane i unaprijed isplanirane što se odnosi na boje, položaj namještaja i aparata, korištenje pločica ili parketa te mnoge druge stvari.

Na sreću radijatori, konvektori i ostali uređaji su u današnje vrijeme kompaktni i elegantni za razliku od onih ružnih uređaja kakve možete vidjeti u starim bolnicama.

Prema tome budite bez brige jer dizajneri posebno vode računa o izgledu uređaja kako bi se slagao sa svakom kuhinjom i maksimalno pridonosio njenoj funkcionalnosti.