Stop visokim računima za vodu

Zaustavi curenje novca, štedi vodu na svakoj slavini

16.05.2019 Sistemi za uštedu

Kako se osjećate kada primite račun za vodu? Otvaranje kuverte popraćeno je lošim osjećajem u želucu, dizanjem obrve i traženjem onog drugog iz obitelji kako bi mu pokazali visoke troškove za vodu.

Nije da tijekom ljetnih mjeseci niste zalijevali vrt, češće se tuširali zbog vrućina i prali malo više veša, ali baš toliko?

Ovakav šok od računa ne možete si dopustiti sljedeći mjesec. Treba kupiti i nešto za sebe i obitelj, a ne samo plaćati vodu.

Kako onda uštedjeti?

Postoji mnogo načina na koje možete uštedjeti, a kada ih gledate svaki zasebno čine se beznačajnim u doprinosu uštedi.

No ipak, male stvari postaju velike. Ako ste svaki put kada koristite vodu u kućanstvu oprezni, ušteda može biti velika.

Donosimo vam nekoliko savjeta za uštedu vode kako od računa sljedeći mjesec ne bi boljela glava.

Savjet za uštedu vode  #1: Pranje posuđa

Pranje posuđa zna biti zamorno i dosadno, posebno ako ste se baš vratile od manikera i žao vam je uništavati tako lijepe nokte za koje ste dale novac i očekujete da vam potraju mjesec dana.

Odlučujete se tri šalice, četri tanjura i dvije plastične posude ugurati u perilicu posuđa i pustiti je da ona obavi posao umjesto vas.

Istina lakše je, no jeste li ikada razmišljali da je perilica poput tete čistačice koja prima plaću za obavljeni rad?  Kada pristigne račun za vodu za tekući mjesec shvatite da je vaša perilica odradila vaš posao i pritom ga i dobro naplatila.

Evo kako ne plaćati posao vašoj perilici posuđa:

Smanjite protok vode ako u sudoperu ispirete hranu, jer dovoljan je lagani mlaz za odstranjivanje prljavštine.

Savjetujemo da manje količine posuđa ručno perete umjesto da ga stavljate u perilicu posuđa. Posuđe operite na način da sudoper napunite vodom i sapunicom. Isti postupak provedite i za ispiranje posuđa od sapunice. Na taj način potrošit ćete oko 12 litara vode za oba postupka, a protokom vode najmanje 70 litara.

Dodatni savjet je da suđe operete neposredno nakon uporabe kako bi se prljavština lakše uklonila, nego kada se sve osuši na posuđu, a korisno je također što se ne treba trošiti topla voda, osim u slučaju kada se radi o masnim naslagama na posuđu.

Korištenje perilice opravdano je kad je napunite do kraja. Uključite je tek kada u nju ne stane više ni jedna vilica, jer je sasvim beskorisno trošiti vodu kada perilica pere tri tanjura i dvije čaše - samo zato jer se vama ne da.

Suđe ne ispirite nad sudoperom već krpicom uklonite nakupine ostataka hrane i bacite to u koš za smeće, ili još bolje ostatke hrane bacite u komposter. Vaše biljke će vam biti zahvalne.

Također, bitno je pri kupnji pametno odabrati i uložiti u noviju perilicu posuđakoja ima nisku potrošnju električne energije.

Savjet za uštedu vode  #2: Wc školjka

Uštedite vodu puštajući vodu u wc školjci na sljedeći način:

Uložite novac u korisne stvari, uložite ga tako da vam se na kraju to sve vrati u puno većem iznosu. Uložite u dobar vodokotlić koji se može ručno podesiti na kraći i duži mlaz vode. Isto tako dobro je kada možete regulirati količinu litarakoja će se ispuštati.

Umjesto novog vodokotlića, možete uzeti plovak za postojeći vodokotlić. Plovak mora biti ispravan kako se voda ne bi prelijevala preko sigurnosne cijevi podešene granice.

Bocu napunite  vodom i stavite je u vodokotlić. Tako ćete mu smanjiti volumenpa će se kotlić puniti s manje vode. Sa svakim puštanjem vode uštedjet ćetenekoliko litara.

Najbitnije je da kotlić ne curi. Ako nemate dovoljno novca da kupite novi vodokotlić, a hitno vam je potreban jer stari stalno curi,  zatvorite dotok vodesvaki put kada ste gotovi s korištenjem.

Savjet za uštedu vode  #3: Slavine u kućanstvu

Otvarate slavinu, namačete četkicu, stavljate pastu i počinjete s dvominutnim četkanjem zubi. Pritom se gledate u zrcalo, usput istisnete koji prištić, a voda tijekom cijelog tog procesa teče.

To je samo jedan od scenarija u kojem doista nespotrebno trošite vodu. 

Držite se ovih savjeta kako bi uštedjeli vodu:

Uvijek zatvarajte vodu kada perete zube.

Napunite umivaonik ili lavor toplom vodom i depilirajte noge bez da puštate vodu.

Ruke perite tako da prvo nanesete sapun pa ih tek onda isperete jer i tako možete uštedjeti.

Savjet za uštedu vode  #4: Tuširanje

Obožavate se opuštati uz dugačke kupke ili duga tuširanja nakon napornog radnog dana i zaboraviti na sve probleme barem na pola sata. Razmislite koliko je voda dragocjena i koliko je bitno paziti na potrošnju.

Slijedite neke od ovih savjeta i doprinesite očuvanju okoliša:

Ne kupajte se, tuširajte se.

Tuširajte se kraće.

Prilikom šamponiranja kose zatvorite slavinu.

Koristite što manje gelova za tuširanje i šampona kako bi se smanjila zagađenost vode.

Savjet za uštedu vode #5: Ecofriend set za uštedu

 Ecofriend set još je jedno odlično rješenje za uštedu vode na svim mjestima u cijelom kućanstvu.

Smanjuje taloženje kamenca, lako se održava i jednostavno se ugrađuje. Uz pomoć Ecofriend seta računi za vodu mogu biti manji do 70%. To znači da možete mirno disati tijekom ljetnih mjeseci kada se više tuširate i zalijevate vrt. Otvaranje kuverte s računom doista ne mora biti šok.

Ecofriend nije samo prijatelj vašem novčaniku već i prijatelj prirode, on nije samo proizvod već način života!

Ecofriend set za uštedu vode i energije sadrži dijelove za sve vrste slavina i tuševakoje se nalaze u jednom kućanstvu:

2 x štedna regulatora mlaza za sudoper i umivaonik, muški navoj - M24,

1 x reduktor M24 (muški) na M22 (ženski),

1 x montažni ključ za više vrsta navoja,

1 x štedni ventil za tuš baterije, konstantna potrošnja 7l/min. neovisno o pritisku,

1 x tuš ručica visoke kvalitete,

2 x brtve sa sitom protiv nečistoća iz instalacije,

1 x mjerna vrećica za mjerenje potrošnje vode.

 

Svi dijelovi iz Ecofriend seta dolaze uz garanciju od tri godine, a vrlo ih je jednostavno postaviti. Uz uputstvo bit ćete gotovi za nekoliko minuta, a ušteda će biti trajna.

Dijelove mogu ugraditi baš svi, pa i one cure koje su dva puta u životu držale odvijač u rukama. Zapravo, za postavljanje je potreban samo mali odvijač koji je dio pakiranja!  

Nabavite Ecofriend i zaustavite ono stezanje oko srca prilikom otvaranja računa za vodu.