Ušteda struje pomoću štednih ventila vode

20.01.2023 Sistemi za uštedu

Ugradnja štednih ventila vode jedan je od najučinkovitijih načina za uštedu vode, ali jeste li znali da se i ušteda struje može postići preko uštede vode?

Uz rastuće cijene struje i vode, koja postaje rijedak resurs u mnogim područjima, važnije je nego ikad poduzeti korake za smanjenje potrošnje.

U ovom blogu istražit ćemo kako uštedjeti struju i vodu ugradnjom štednih ventila, kao i druge praktične savjete koji će vam pomoći pri uštedi struje i vode.

Što su štedni ventili i kako funkcioniraju?

Ventili za uštedu vode, također poznati kao restriktori protoka ili perlatori, važni su za uštedu električne energije jer smanjuju količinu protoka vode. Na taj način smanjuje količinu energije potrebne za zagrijavanje vode.

Kada voda teče kroz slavinu ili glavu tuša, obično se grije bojlerom prije nego što dođe do slavine. Što više vode teče, to je više energije potrebno za zagrijavanje te vode.

Ugradnjom ventila za uštedu vode smanjuje se protok vode bez smanjenja komfora, što znači da se manje vode treba grijati. To rezultira smanjenjem potrošnje energije, što vam daje odgovor na pitanje: “Kako uštedjeti struju?”

Miješaju vodu sa zrakom pa tako dobijete prozračan mlaz s puno manjom količinom vode. Potrošnja vode na tušu ponekad zna biti 15-18 L/min., a štedni ventili to smanje na 8-9 l/min., što je sasvim dovoljno za tuširanje.

Ugradnja štednih ventila

Ugradnja ventila za uštedu vode jednostavan je i pristupačan način da ostvarite veliki utjecaj na potrošnju vode.

Za ugradnju ventila za uštedu vode morat ćete kupiti onaj odgovarajućil za svoju slavinu ili glavu tuša, a zatim slijedite upute za ugradnju.

Svi se ventili mogu lako instalirati.

U našim poslovnicama ili online trgovini kupite ventil koji je kompatibilan s vašim tušem ili slavinom.

SLAVINA: Skinite stari regulator mlaza sa slavine skupa sa brtvom unutar slavine i postavite novi.
TUŠ: Isti postupak. Odvijte crijevo tuša od slavine, stavite ECF ventil i na njega navijte crijevo.

Važno je napomenuti da se postupak ugradnje može malo razlikovati ovisno o vrsti ventila i vrsti glave tuša ili slavine koju imate.

Obavezno pažljivo pročitajte upute i ako vam proces nije ugodan, najbolje je potražiti pomoć profesionalnog vodoinstalatera.

Održavanje štednih ventila vode

Ako želite da vaši ventili za uštedu vode i dalje pravilno funkcioniranju, morat ćete se pobrinuti da se pravilno održavaju.

To će vam pomoći pri uštedi struje i osigurati njihov ispravan rad. Također biste trebali provjeriti jesu li pravilno instalirani kako ne bi uzrokovali štetu.

Važno je povremeno testirati svoje ventile za uštedu vode kako biste bili sigurni da rade ispravno.

Skinite štedni ventil. Nakon toga, isperite ga pod mlakom vodom i stavite ga u čašu u koju ste nalili octa taman onoliko koliko treba da ga prekrije.

Ostavite ga preko noći, isperite i vratite. Ovaj postupak se preporučuje raditi 2 puta godišnje.

Drugi načini za uštedu struje i vode

Jedan od načina uštede struje i vode je ugradnja tuševa niskog protoka.

Ovi tuševi troše manje vode u minuti nego tradicionalni tuševi, što vam može pomoći da uštedite novac na računu za vodu i smanjite potrošnju energije.

Popravljanje slavina koje cure također je važan korak u uštedi vode.

Curenja mogu izgubiti značajnu količinu vode tijekom vremena, a njihovo popravljanje čim se pojavi kvar, može vam pomoći da uštedite novac na računu za vodu.

Zahodi kojima curi voda također mogu izgubiti značajnu količinu vode, stoga je važno riješiti ovaj problem što je prije moguće.

Osim uštede vode, postoji i mnogo načina za uštedu energije u vašem domu.

Jedan od načina za uštedu energije i vode je kraće tuširanje i zatvaranje vode prilikom pranja zubi ili brijanja.

Dugo tuširanje može potrošiti značajnu količinu vode, a zatvaranje vode tijekom pranja zubi ili brijanja može uštedjeti značajnu količinu vode tijekom vremena.

Svi benefiti ugradnje štednih ventila vode

Ugradnja ventila za uštedu vode na slavine i glave tuševa može pružiti brojne prednosti, uključujući:

  • Očuvanje vode: Smanjenjem količine protoka vode, ventili za uštedu vode mogu pomoći u očuvanju ovog vitalnog resursa i smanjiti pritisak na lokalne vodoopskrbe.
  • Ušteda troškova: Ventili za uštedu vode mogu pomoći u smanjenju potrošnje vode i energije, što može rezultirati značajnim uštedama na računima za vodu i energiju.
  • Utjecaj na okoliš: Smanjenjem potrošnje vode i energije, ventili za uštedu vode mogu pomoći u smanjenju utjecaja zgrada i institucija na okoliš.
  • Trajnost: Ventili za uštedu vode često su izrađeni od izdržljivih materijala koji mogu izdržati tešku upotrebu i trajati dugo vremena. To ih čini dobrim izborom za ustanove koje se moraju oslanjati na svoje vodovodne instalacije kako bi osigurale stalan protok vode.
  • Jednostavna instalacija: Ugradnja ventila za uštedu vode relativno je jednostavan postupak koji može izvesti većina ljudi
  • Ušteda struje: Kao što smo već spomenuli, ventili za uštedu vode mogu pomoći u uštedi električne energije smanjenjem količine protoka vode, što zauzvrat smanjuje količinu energije potrebne za zagrijavanje vode.

Sve u svemu, ventili za uštedu vode praktično su i isplativo rješenje za smanjenje potrošnje vode i energije u kućama, zgradama i ustanovama.

Mogu pomoći u uštedi novca, očuvanju resursa, osiguravanju usklađenosti s propisima i poboljšanju upravljanja vodom.

Istraživanja o uštedi struje pomoću štednih ventila vode

Kao što smo naglasili već par puta, osim uštede vode, štedni ventili vam također mogu pomoći u uštedi struje.

Studija Sveučilišta Zapadne Australije otkrila je da ventili za uštedu vode mogu pomoći u smanjenju potrošnje struje do 80% i potrošnje vode do 50% pri pranju rublja.

Slična studija koju je provelo Sveučilište u São Paulu otkrila je da uporaba ventila za uštedu vode može omogućiti do 70% uštede energije, s uštedom vode do 80%.

Što se tiče Hrvatske, prema nekim studijama koje su se bazirale na godišnju potrošnju, po jednoj hotelskoj sobi, potrošnja vode varira od 80.000 litara pa sve do više od 230.000 litara vode.

Sve ovisi o kapacitetu sobe, je li u pitanju apartman s kuhinjom, ima li kupaonica jacuzzi, koliko sveukupno ima kupaonica itd.

Zašto su štedni ventili vode dobar izbor za bolnice, staračke domove, kampove i restorane?

Ventili za uštedu vode su dobar izbor za bolnice, škole, staračke domove, kampove i restorane, kao i sve druge ustanove koje koriste velike količine vode, iz nekoliko razloga:

  1. Ušteda: Ugradnja ventila za uštedu vode može pomoći institucijama da uštede novac na računima za vodu i energiju. Smanjenjem količine protoka vode, ovi ventili mogu pomoći u smanjenju količine vode koju je potrebno zagrijati, što može rezultirati značajnim uštedama tijekom vremena.
  2. Usklađenost: Neke općine imaju propise i građevinske kodove koji zahtijevaju ugradnju uređaja za uštedu vode u određenim vrstama zgrada, kao što su bolnice, starački domovi, kampovi i restorani. Ugradnjom ventila za uštedu vode te ustanove mogu osigurati usklađenost s ovim propisima.
  3. Bolje upravljanje vodom: Institucijski objekti, kao što su bolnice i hoteli,i često koriste vodu u velikim količinama. Zbog toga je važno imati bolji sustav upravljanja vodom. Ventili za uštedu vode mogu pomoći institucijama da prate i kontroliraju svoju potrošnju vode. To im može pomoći da prepoznaju i riješe sve probleme ili neučinkovitosti u svojim obrascima upotrebe vode.

Hoteli

Hoteli koriste značajnu količinu vode za tuševe, umivaonike i pranje rublja svojih gostiju.

Ugradnjom štednih ventila u tim područjima, hoteli mogu značajno smanjiti potrošnju vode, a time i struje.

Na primjer, glave tuša s niskim protokom opremljene restriktorima protoka mogu smanjiti protok vode s 9,5L u minuti na 5,7 L u minuti dok i dalje pružaju ugodno iskustvo tuširanja.

Štedni regulator mlaza postavlja se na tuš slavine kao i na kupaonske slavine. Ovim putem se održava ugodno korištenje kupaonice vašeg gosta, istovremeno dolazi do uštede vode i struje.

Također, ovi regulatori pomažu u smanjenju taloženja kamenca i jako su jednostavni za održavanje.

Osim što štede na potrošnji vode, štede i na potrošnji struje samim time jer je protok vode manji, te je potrebno puno manje vremena da se voda u bojleru ugrije.

Ova jednostavna promjena može rezultirati 40% smanjenjem potrošnje vode i odgovarajućim smanjenjem potrošnje energije.

Bolnice

Bolnice također koriste velike količine vode za razne svrhe, uključujući njegu pacijenata, sanitarne uvjete i pranje rublja.

Bolnice mogu smanjiti potrošnju vode i energije postavljanjem ventila za uštedu vode u tim područjima.

Na primjer, štedni ventili mogu se ugraditi u sudopere i slavine kako bi se smanjio protok vode s 8,4L u minuti na 3,8L u minuti.

Ova promjena može rezultirati 55% smanjenjem potrošnje vode i time automatski dolazi do uštede struje.

Postoji mnogo načina kako uštedjeti struju i vodu, a ugradnja štednih ventila vode samo je jedan od njih.

A kako bi lakše izračunali koliko oko prilike vode trošite u vašem kućanstvu ili industriji, na ovom linku možete pronaći jedan kalkulator koji će vam pomoći u tome.

Slijedeći savjete navedene u ovom blogu, možete značajno utjecati na potrošnju energije i vode, što vam može pomoći da uštedite novac na računima i smanjite utjecaj na okoliš.

Dugoročno vam mogu pomoći da uštedite novac na računima za režije.

Ecofriend sistemi za uštedu vode

Preko naših proizvoda, mi se trudimo što više očuvati okoliš. Zato su naši sistemi za uštedu vode napravljeni od materijala koji nisu štetni po zdravlje.

Budući da ne djeluju na snagu tuša, gosti neće primijetiti razliku prilikom korištenja istog. Na taj način, cjelokupni doživljaj i komfor tuširanja vaših gostiju će ostati netaknut.

Dakle, ako želite uštedjeti struju i vodu i pomoći u zaštiti okoliša, instaliranje štednih ventila vode je najbolje moguće rješenje.

A za svaki objekt koji iskaže zanimanje za ugradnju sistema za uštedu vode i energije, Ecofriend će kreirati ponudu koja će se prilagoditi vašim potrebama i kapacitetima samog objekta.

Za ostale informacije i konzultacije kontaktirajte nas putem poruke na našoj kontakt stranici ili putem telefonskih brojeva.

Pridružite se našoj referentnoj listi i počnite planirati reinvestiranje u Vašem hotelu budući da ćete već na idućem računu za vodu imati i do 70% umanjen iznos.

A složit ćemo se da je to doista velik postotak, zar ne?

VIDI VIŠE