Kako uštedjeti novac na režijskim troškovima?

18.11.2022 Sistemi za uštedu

Kako uštedjeti novac

To česta je tema obiteljskih razgovora. Koliko god obitelj zarađivala i koliko god pojedini članovi doprinosili u zajednički obiteljski budžet, novca nikad dovoljno.

Postoji li način kako uštedjeti novac i početi živjeti kvalitetnije i bolje?

Postoji, naravno, a to je kontrola troškova te pametno isplanirana štednja na više razina.

U nastavku pročitajte kako uštedjeti novac na ponekad banalne načine te tako poboljšati obiteljski proračun i omogućiti svojoj obitelji kvalitetniji život.

Kako uštedjeti novac na režijskim troškovima

Prosječno hrvatsko kućanstvo posjeduje:

  • minimalno dva mobitela,
  • internet priključak,
  • televizijsku pretplatu, a moguća je i pretplata na kabelsku televiziju
  • i dr.

No, ukoliko provjerite svoje pretplate, definitivno ćete pronaći nešto na što ste pretplaćeni, a nije vam potrebno. Možda će to biti dodatne minute za mobitel (koje nikada ne potrošite, jer, budimo realni, aplikacije na vašem smartphonu su odavno zamijenile klasične pozive), paket ekstra brzog interneta ili neki od paketa televizijskih programa koji, zapravo, uopće ni ne gledate.

Račun za struju

Svjetlo vam radi po cijelu noć, grijač tople vode ( bojler) palite i gasite kako vam padne na um, klimu također.

Možda ne znate, no ukoliko bojler držite konstantno upaljen, utrošak električne energije bit će manji, isto kao i kod klima uređaja.

Naime, najviše električne energije ovi uređaji troše tijekom procesa grijanja/hlađenja do željene razine/temperature. Nakon toga, utrošak je znatno manji, budući da uređaji samo održavaju zadanu temperaturu/razinu.

Uvedite pravilo da u prostorijama u kojima se trenutno ne nalazite gasite svjetlo.

Također, koristite električnu energiju tijekom niže dnevne tarife, od 22h navečer pa do 7h ujutro te u tom razdoblju palite stroj za pranje rublja, stroj za pranje posuđa, stroj za sušenje rublja. Utrošak električne energije bit će znatno niži.

Račun za vodu

Potrošnja vode u kuhinji

Račun za vodu jedan je od većih troškova u kućanstvu te valja razmisliti kako štedjeti vodu, budući da će ušteda vode direktno utjecati na obiteljski proračun.  No, postoji efikasno rješenje za smanjenje računa za vodu.

Znate li što je perlator za slavinu?

To je štedni regulator mlaza s kojim ušteda vode postaje znakovita i račun za vodu  prestaje biti velika stavka u obiteljskom proračunu. Što je najvažnije, komfor prilikom korištenja, primjerice slavine za tuš, uopće nije ugrožen, štaviše, tuširanje ostaje užitak nakon napornog radnog dana.

Naš set za uštedu vode možete koristiti na svim kućanskim slavinama (slavine za kuhinju, slavine za kadu, tuš slavine), što će vam donijeti znatnu financijsku uštedu, s obzirom da je potrošnja vode smanjena čak do 70%.

Dodatni savjeti kako uštedjeti novac

No to nisu jedini načini na kojima možete uštedjeti novac. Slijede dodatni savjeti kako uštedjeti još koju kunu:

  • Umjesto da palite automobil za svaki dnevni zadatak i tako potrošite gorivo koje je iz mjeseca u mjesec sve skuplje, počnite pješice ili biciklom obavljati svoje obveze. Koristi su dvostrane: štedite novac i radite na svojoj kondiciji.
  • Dječje aktivnosti – razjasnite sami sa sobom, kao i sa svojom djecom, jesu li te aktivnosti uistinu potrebne za njihovu budućnost, ili tek pratite trendove. Djeci je najvažnije biti s vama tako da bi bilo bolje organizirati zajednička druženja, kroz sport ili kroz obiteljske izlete.
  • Vodite troškovnik i planirajte mjesečnu potrošnju unaprijed – uistinu efektivna tehnika. Razjasnite sebi sve kategorije trošenja (obitelj, računi, automobil, izlasci, izvanredni troškovi, itd) i vrijedno upisujte potrošnju. Imajte napisan planirani mjesečni utrošak te ga na kraju mjeseca usporedite s onim realnim. Mogli biste se iznenaditi na što sve potrošite hrpu kuna ni ne razmišljajući pretjerano o tomu.
  • Pratite akcije u tržnim centrima – kuna tamo, kuna ovamo, plus pješice obiđite trgovine u kojima je akcija na određene proizvode koji vam trebaju. Poštanski sandučići su nam svakako prepuni tjednih kataloga, iskoristite ih na pravi način.
  • Izbjegavajte impulzivnu kupovinu – prilikom svake kupovine, razjasnite sebi je li uistinu potrebna ili je tek željena. Kao dodatnu sigurnost, uvedite pravilo o odgodi kupnje na tjedan dana. Nakon tjedan dana znat ćete je li u pitanju impulzivna želja ili pak potreba.
  • Kao dodatno osiguranje od impulzivne kupovine zadajte sebi cilj! Primjerice, obiteljsko putovanje, ljetovanje, zimovanje. I držite ga se. Umjesto na nepotrebnu kupovinu, odvajajte za svoj obiteljski cilj koji će sa svakim danom biti sve realniji.
  • Uvedite kasicu prasicu – pomalo, kuna po kuna, kasica će se puniti i dobivati svoj smisao kako količina kovanica u njoj bude rasla.
  • Planirajte i realizirajte tjedne obiteljske kupovine – puno su lakše nego mjesečne i definitivno su manje pogubne za vaš obiteljski budžet.
  • Izbjegavajte online plaćanje – kad god možete plaćajte gotovinom. Vjerujte, mozak je u znaku pozornosti kada trošite gotovinu, a ne neke brojke koje oduzimate s nekog tamo online računa.
  • Počnite piti kavu u svom domu – Istina, kava nam je svima prijeko potrebna u današnjem stresnom načinu života. Obiteljske obveze, rana ustajanja, često i neprospavane noći razlog su zašto potežemo za ovim magičnim napitkom. No, dvije, tri kave dnevno, po desetak kuna pa umnožite s brojem dana u mjesecu i vidjet ćete i sami koliko kuna mjesečno potrošite na nešto što vrlo lako i kud i kamo jeftinije možete pripremiti u svom domu.
  • Smanjite s porocima – dok kavu nismo svrstali u poroke, možda jer je i sami konzumiramo u velikim količinama, možete razmisliti o smanjenju konzumacije alkohola, cigareta pa čak i slatkiša, sve u korist obiteljskog proračuna.
  • I za kraj, no ne i najmanje važno, izbjegavajte voditi svoj život po onoj uzrečici „Keeping up with the Jonesses“. Vaši susjedi imaju svoj život, kao i lice i naličje istog. Prema vama je okrenuto uvijek samo ono najsvjetlije lice. Nemojte da vas zaslijepi. Vi imate svoj život i svoj obiteljski proračun. Radite na tome da na kraju mjeseca niste ni u minusu ni na „pozitivnoj“ nuli već da ste bogatiji za određenu količinu kuna koja će se, s vremenom, uvećavati.