Znate li kako smanjiti potrošnju vode u Vašem hotelu za čak 70%?

15.05.2019 Sistemi za uštedu

Potrošnja vode jedan je od najznačajnijih troškova u svakom turističkom objektu, a pogotovo u hotelima. Prema nekim studijama, na godišnjoj razini, po jednoj hotelskoj sobi, potrošnja vode varira od 80.000 litara pa sve do više od 230.000 litara vode (ovisno o kapacitetu same sobe, je li u pitanju apartman s kuhinjom, posjeduje li kupatilo jacuzzi, koliko kupaonica se nalazi u sobi, itd). Sve do prije nekoliko godina, management u hotelima nije toliko vodio računa o samim troškovima koji nastaju zbog nepotrebnog i pretjeranog odljeva vode no s rastom same osnovice za obračun potrošnje vode, pojavio se i interes za uštedom.

Naravno, osim što će ušteda vode pozitivno djelovati na hotelski račun za vodu, postoji i ekološki aspekt zbog kojeg bi hotelski management trebao razmišljati u pravcu uštede na potrošnji vode u hotelskim sobama. Republika Hrvatska leži na mnogim izvorima pitke i zdrave vode tako da to prirodno bogatstvo treba ostati u nasljeđe generacijama koje dolaze.

Kako utjecati na potrošnju vode u hotelima?

Nekoliko je načina na koje možemo utjecati na uštedu vode u hotelskim jedinicama. Onaj najefikasniji način uštede ostavili smo kao zadnji na ovoj listi.

Način #1: Ugradnja pametnih detektora za curenje

Ovi detektori imaju višestruku korist. Osim što će doprinijeti uštedi vode u hotelskim sobama, također mogu pomoći kao preventiva potencijalnoj ogromnoj materijalnoj šteti. Naime, detektori curenja vode su tako programirani da, ukoliko dobiju podatak da je došlo do curenja vode, primjerice zbog puknuća vodovodne cijevi, detektori zatvaraju vodu te tako sprječavaju veliku materijalnu štetu.

Način #2: Aktivno provoditi provjere kupaonskih instalacija

Provjera kupaonskih instalacija je izuzetno važna i korisna. Počevši od onog osnovnog, oku vidljivog, kao što je curenje samog vodokotlića pa do provjere vodoinstalacijskih cijevi ili drugih kupaonskih instalacija. Dugoročno curenje vodokotlića može dovesti do ogromne potrošnje vode i nepotrebnog stvaranja dodatnih troškova koju redovitom provjerom onemogućavate.

Način #3: Ugradnja sistema za uštedu vode i energije

Kao posljednji i najefikasniji način za uštedu vode istaknuli bismo  ugradnju proizvoda za regulaciju protoka vode. Štedni regulator mlaza, poznat i kao perlator za slavinu, postavlja se na tuš slavine kao i na kupaonske slavine u svrhu uštede vode a bez smanjenja komfora korištenja kupaonice za Vašeg gosta. Također, ovi perlatori doprinose  smanjenom taloženju kamenca i vrlo su jednostavni za održavanje. Osim što štede na potrošnji vode, štede i na potrošnji električne energije samim time jer je protok vode manji te je potrebno manje vremena da se ugrije voda u grijaču tople vode (bojleru).

Ovi setovi za uštedu vode i energije su pokazni primjer budući da sadrže dijelove za sve vrste slavina i tuševa koje se nalaze u jednom kućanstvu koje može sadržavati i više slavina nego prosječna hotelska soba.

 

Tvrtka Ecofriend i sistemi za uštedu vode

Na našoj referentnoj listi  možete vidjeti koliko je hotelskih jedinica te drugih turističkih objekata, kao i studentskih domova, ukazalo povjerenje našim kvalitetnim i efikasnim sistemima.

Naši sistemi za uštedu vode napravljeni su od sigurnih materijala koji nisu štetni po zdravlje i ne utječu na sam komfor tuširanja. Budući da ne djeluju na snagu tuša, gosti neće primijetiti razliku prilikom korištenja istog.

Za svaki objekt koji iskaže zanimanje za ugradnju sistema za uštedu vode i energije tvrtka Ecofriend kreira individualnu ponudu, shodno potrebama i kapacitetima samog objekta.

Za sve informacije i konzultacije možete nas kontaktirati putem poruke na našoj kontakt stranici ili putem naznačenih telefona.

Pridružite se našoj referentnoj listi i počnite planirati reinvestiranje u Vašem hotelu budući da ćete već na idućem računu za vodu imati i do 70% umanjen iznos.