Imate li kontrolu nad potrošnjom vode i struje u svom apartmanu?

15.05.2019 Sistemi za uštedu

Nepotrebna potrošnja vode i struje kronična su boljka svakog vlasnika apartmana diljem Hrvatske. I dok na osobnu potrošnju energenata možemo utjecati i to veoma efikasno, gostima ne možemo u kućni red odrediti pravila o štedljivom načinu korištenja tuš slavine kako bi nam došao manji račun za vodu.

To jednostavno ne ide tako. Ljudi koji odu negdje na odmor i unajme apartman ne žele se gnjaviti sa štedljivošću. Putovanja, na kraju krajeva, tomu i služe. Zaboraviti na sve probleme i prepustiti se zasluženom odmoru.

Zbog ove činjenice na vlasniku je apartmana da učini sve što je u njegovoj moći kako bi uspio uštedjeti na nepotrebnim troškovima, a da u isto vrijeme ta ušteda ne utječe na zadovoljstvo njegovih gostiju.

Slijedi nekoliko savjeta i uputa koji mogu pomoći pri uštedi vode i struje.

Kako smanjiti potrošnju vode

Pročitajte sljedeće savjete koji će vam pomoći u smanjivanju potrošnje vode. Za neke od njih potrebne su manje početne investicije koje će se isplatiti već za nekoliko mjeseci od početka primjene iste, a neke savjete možete krenuti koristiti već po završetku čitanja ovog teksta.

Savjet # 1: Onemogućite curenje i kapanje vode

Ukoliko ste u mogućnosti, bilo bi dobro ugraditi pametne detektore curenja čija je korist višestruka. Štiti vašu nekretninu od potencijalne štete jer u trenutku kada dođe do curenja vode, detektor gasi vodu i na taj način sprječava materijalnu štetu. Druga korist pametnih detektora curenja je sprječavanje dodatnog troška potrošnje vode.

Također, dobro je promijeniti brtve na slavinama kao i provjeriti ventile te zamijeniti one koji puštaju vodu jer sprječavanje kapanja iz slavina i te kako utječe na uštedu vode i vaš račun za vodu.

 

Savjet # 2: Povedite računa o kupaonskim instalacijama

Curenje vode u vodokotliću višestruko povećava potrošnju vode u vašem apartmanu. Vrijedi se potruditi i redovito ga servisirati. Također, zastarjele vodovodne instalacije mogu izazvati ogromne troškove, kako na računu za vodu tako i za saniranje popravka. Zato, dobro je na vrijeme misliti o tomu i pripremiti svoju nekretninu za iznajmljivanje.

Savjet # 3: Implementirajte proizvode za regulaciju protoka vode

Najbolji savjet vezan uz uštedu vode u apartmanu ostavili smo za kraj! Ukoliko želite efikasno utjecati na potrošnju vode u vašoj nekretnini koju iznajmljujete, a ne želite pritom nimalo ugroziti komfor vaših gostiju, instalirajte set za uštedu vode i energije.

Ovi setovi za uštedu će vaše izdatke za vodu smanjiti i do 70% na mjesečnoj razini. Naime, perlator za slavinu, također poznat i kao štedni regulator mlaza vode u slavinama, regulira mlaz vode u slavinama i tušu, ali ne utječe na samu kvalitetu tuširanja. To znači da gosti neće ostati zakinuti za kvalitetno tuširanje, tijekom cijelog svog boravka u apartmanu ili stanu. Ovaj set sadrži perlatore za cijelo kućanstvo te s njim pokrivate sve slavine u nekretnini: slavine za kuhinju, kupaonske slavine i tuš slavine budući da u setu, između ostalog, dobivate i posebnu, štednu tuš ručicu.

Ecofriend set

Kako smanjiti potrošnju električne energije

Jedini način na koji možete utjecati na razinu potrošnje električne energije u nekretnini koju iznajmljujete jest ugradnja uređaja za uštedu energije na principu automatizacije. Iako su ovi uređaji primjenjiviji u turističkim objektima s više iznajmljivačkih jedinica, kao primjerice u hotelima, i vlasnici jedne ili nekoliko nekretnina mogu osjetiti korist ukoliko počnu koristiti preklopnike za uštedu energije. Kao i u hotelima, i u apartmanima gosti ostavljaju upaljena električna trošila, posebno klima uređaje za vrijeme dok ne borave u objektu.

Ovomu se može doskočiti upravo preko automatizacije apartmana, tj. povezivanjem električnih uređaja s ključem/karticom koji se mora ubaciti u određeni utor kako bi u prostoriji postojala mogućnost korištenja električne energije. Taj isti ključ/kartica potreban je gostu kako bi otključavao i zaključavao apartman.  Na taj se način onemogućuje nepotrebna potrošnja električne energije.