10 savjeta kako štedjeti vodu u kućanstvu

21.11.2022 Sistemi za uštedu

„Kako štedjeti vodu?“ – Jedno od onih pitanja koje nam ne pada na um često, a trebalo bi, prije svega zbog naše djece i nasljeđa koje im ostavljamo u budućnosti.

Jer voda je izvor života.

Prema nekim studijama, bez hrane možemo izdržati tjednima, no bez vode najviše osam dana.

Jedino što nam je važnije od unosa vode u naš organizam jest kisik, bez kojeg i oni najizdržljiviji među nama ne mogu izdržati duže od desetak minuta. Stoga sama potrošnja vode te odgovor na pitanje „Kako štedjeti vodu?“ bi nas i te kako trebali zanimati.

Uz ekološki aspekt ušteda vode pozitivno djeluje i na rasterećenje kućnog budžeta, s obzirom da je  1m3 (kubik) vode u Republici Hrvatskoj oko 10 kuna, a prosječno hrvatsko kućanstvo troši oko 20-ak kubika vode mjesečno. Također, u svakom kućanstvu račun za vodu i račun za struju su neraskidivo vezani jer grijanje vode direktno povećava potrošnju električne energije.

10 savjeta kako štedjeti vodu u kućanstvu

Savjet # 1: Pranje kose

Vrlo jednostavan savjet, tijekom šamponiranja vaše kose, ugasite tuš. Možda vam se čini nevažno, no uvijek računajte dugoročno, primjerice, u razdoblju od jedne godine i vidjet ćete i sami koliko znače naizgled sitnice koje uvodite u svoj život, a tiču se potrošnje vode.

Savjet # 2: Pranje zuba

Još jedan super efikasan savjet, tijekom pranja zuba, koristite čašu s kojom ćete ispirati pastu za zube. Naravno, kupaonska slavina ostaje zatvorena.

Savjet # 3: Pranje ruku

„Ruke treba prati, nemoj da te na to napominje mati!“, dječja pjesmica u kojoj još treba nadodati i „tijekom sapunjanja, ugasite slavinu jer tako štedite vodu!“

Savjet # 4: Brijanje

Umjesto držanja otvorene slavine tijekom brijanja podjednako je efikasno u jednoj posudi držati toplu vodu i u njoj ispirati brijač.

Savjet # 5: Pranje posuđa

Napunite veliku posudu s toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa, ili drugi slivnik, ukoliko imate dva slivnika u kuhinji, te u njoj operite posuđe, a onda ih isperite pod slavinom. Ukoliko je posuđe iznimno masno i prljavo, može pomoći prethodno natapanje u posudi, malo prije samog pranja.

Također, ukoliko posjedujete perilicu za pranje posuđa, ne koristite je dok je niste u potpunosti napunili i, još jedan savjet, perilicu za pranje posuđa koristite tijekom nižeg tarifnog sustava obračunavanja potrošnje struje, u razdoblju između 22h navečer pa do 7h ujutro.

Savjet # 6: Počnite koristiti perlator za slavinu

Perlator za slavinu također poznat i kao štedni regulator mlaza vode u slavini, revolucionarno je otkriće koje uveliko pomaže pri uštedi vode. Primjerice, set za uštedu vode i energije. sadrži perlatore za cijelo kućanstvo: za slavine za kuhinju, kupaonske slavine te tuš slavine.

Korištenjem ovog seta, iznos vašeg mjesečnog računa za vodu smanjit će se do 70%, a što je najvažnije, mlaz vode na slavinama i tušu ostaje isti te tako ne utječe na kvalitetu i sam komfor tuširanja ili korištenja slavina za vodu.

Savjet # 7: Kupanje ili tuširanje – Tuširanje!

Između ova dva izbora, uvijek odaberite tuširanje. Potrošnja vode, kao i same električne energije, tijekom tuširanja smanjena je i za 60% naspram klasičnog kupanja u kadi. Isto tako, tijekom sapunjanja, zatvorite vodu na slavini. Naravno, uz upotrebu perlatora ušteda postaje ogromna.

Savjet # 8: Pranje rublja

Već smo to spomenuli kada smo vam dali savjet vezano za  perilicu  suđa, no vrijedi ponoviti. Dakle, kao i kod perilice za suđe i perilicu za rublje palite kada je puna te, obavezno je koristite u razdoblju tijekom niske tarife obračuna potrošnje struje.

Savjet # 9: Pripazite na kapanje i curenje vode

Zvuči nevjerojatno, no dugotrajno kapanje iz slavine, na godišnjoj razini, potroši i do 200 litara vode!

Povedite računa o tome, pogotovo na curenje vode iz vodokotlića, kako bi vaš račun za vodu postao manje stresna stavka kućnog budžeta.

Savjet # 10: Skupljajte kišnicu i zalijevajte vrt rano ujutro

Račun za vodu je manji iz pametno održavanje vrta

I zadnji savjet, ukoliko živite u kući, skupljajte kišnicu i nju koristite za zalijevanje vrta.

Vrt uvijek zalijevajte rano ujutro budući da tada sunce još nije dovoljno jako i nivo isparavanja bit će znatno niži.

Imamo rješenje za uštedu vode ali i struje! 

Štedni ventili (prelatori), mogu vam smanjiti račune vode i struje.

Vidi više